+31 (0)13 - 511 36 66 info@vd-meijden.com

Over ons

“Techniek zit in ons dna.” Van der Meijden Machines is expert in de (inter-)nationale vloeibare levensmiddelenindustrie. Gevestigd in het Brabantse Udenhout met medewerkers die gepassioneerd technische hoogstandjes bedenken en uitvoeren en bovendien oprecht en gemoedelijk met elkaar en klanten omgaan.

Van hoe het ooit begon naar nu

Kees van der Meijden is oprichter en directeur van Van der Meijden Machines: Mijn hele leven heb ik al een voorliefde voor techniek, in al zijn verschijningsvormen. Ik vertel heel graag hoe deze liefde vorm heeft gekregen.

Lego, boomhutten en motorskelters

Ik groeide op, op de boerderij van mijn ouders en was al jong gefascineerd door de tractoren en machines. Ik speelde veel met Lego, sloopte eens een radio, wekker of stofzuiger of timmerde een boomhut. En een paar jaar later waren de crossbrommers, motoren en auto’s die ik zelf reviseerde, opvoerde en ombouwde niet aan te slepen. Ook zelf motorskelters bouwen was een grote passie.

Ervaring in RVS en zuivel

Na afronding van mijn technische opleiding, ging ik werken als tekenaar-ontwerper van hulpmiddelen en tilsystemen voor gehandicapten en ouderen. Deze werden gemaakt van RVS en al doende raakte ik vertrouwd met dit materiaal. Na vier mooie jaren zette ik de stap naar de zuivelindustrie. Mijn ouders hadden op dat moment een goedlopende boerderij/zuivelfabriek: “De zwaluw”, met een groot assortiment voornamelijk biologische zuivelproducten. Mijn vader vroeg me “of het iets voor mij was?” Omdat ik geen reden kon bedenken om het niet te proberen, zette ik die stap. Ik ging werken in het bedrijf van mijn ouders, met het oog op een overname.

Techniek bleef trekken

Ik leerde er snel op ambachtelijke wijze o.a. kaas, boter, yoghurt en kwark maken en welke machines hiervoor nodig waren. Binnen de kortste keren werd de fabriek door mij onderhanden genomen. Processen en handelingen werden gemechaniseerd, geautomatiseerd en capaciteiten vergroot. Dit leidde tot een verdere groei en ontwikkeling van het zuivelbedrijf. Maar na drie jaren besefte ik dat de techniek harder aan mij trok dan de zuivelmakerij. Ik besloot als zelfstandig ondernemer in machinebouw en reparatie voor de zuivelindustrie mijn geluk te beproeven.

Van der Meijden Machines

Op 1 juli 1993 werd Van der Meijden Machines geboren. Mijn eerste opdrachtgever was het ouderlijke zuivelbedrijf, dat uiteindelijk werd overgenomen door mijn jongere zus. Al snel klopten andere, kleine melkverwerkers uit de regio aan en vroegen om mijn diensten en machines. Mijn nieuwe bedrijf begon zich te ontwikkelen en te groeien. Een speciale plaats werd, en wordt nog steeds, ingenomen door mijn technische rechterhand, Gerard Moorman. Gerard was destijds onderhoudsmonteur op het zuivelbedrijf. Hij besloot om bij mij in dienst te komen toen ik mijn bedrijf startte. Samen met Gerard heb ik de eerste jaren gepionierd waarbij we samen machines en complete installaties bedachten en bouwden, voornamelijk van gebruikte machines en onderdelen.

Nieuwe disciplines

In 1997 betrokken we ons zelfgebouwde pand op bedrijventerrein Kreitenmolen in Udenhout. Destijds had ik naast Gerard, een 2e monteur en een stagiaire in dienst. Dit bleek al snel te weinig: eenmaal op het bedrijventerrein meldden zich vele nieuwe opdrachtgevers uit evenzoveel sectoren. We pakten enthousiast nieuwe disciplines op, zoals CAD-tekenen en PLC-besturingen.

Van der Meijden Machines nu

De werkplaats beslaat 850 vierkante meter, de kantoorruimte 250 vierkante meter en er werken meer dan 15 medewerkers. Stuk voor stuk zijn het mensen waar ik trots op ben: ieder met zijn unieke specialisme en talent. Alleen in hun tomeloze inzet en hun trouw zijn ze gelijk. Ik kan met trots zeggen dat Van der Meijden Machines zich heeft kunnen ontwikkelen tot de huidige professionele organisatie die er nu staat, mede dankzij hen!